Hans Hoek

“In je zelf ontworpen wagen rijden is het mooiste wat er is”

Een engineer die bedenkt hoe je vacupress moet werken? Nee, zo hoort het niet als je het Hans Hoek vraagt. “Ik werk er elke dag mee en weet dus precies wat handig is.” En dat is precies hoe Hans het de afgelopen 42 jaar al doet bij Mourik. “Als machinist ben je één met je wagen. Je kent ieder schroefje, knopje en hendeltje en weet dus ook precies wat handig is.”

De wagen waar Hans nu mee rijdt is inmiddels al 13 jaar oud en nog steeds uniek. Deze is speciaal gebouwd voor catalyst werkzaamheden. Tevens kan de vacupress zuigen en lossen tegelijk onder stikstof. Doordat hij helemaal rechtop kan is het een erg gewilde wagen. Hans Hoek heeft dan ook al heel wat van de wereld gezien samen met ‘zijn beste maat’. Schotland, Italië, Turkije, maar ook verder van huis, maar dan gaat de wagen zonder Hans op reis.

Het is bijna tijd om afscheid te nemen, want met zijn euro 3 brandstof voldoet hij niet meer in de huidige milieu eisen. Over 4,5 jaar is het ook tijd voor het pensioen van Hans en tot die tijd werkt hij een nieuwe machinist in én werkt hij mee aan het ontwerp van de nieuwe vacuümwagen. Die bouw duurt nog ongeveer één jaar. “Met alle nieuwe technieken en mijn ervaring zal deze nóg beter zijn dan de huidige”.

Gehecht aan zijn wagen is Hans wel. Dit is de 5de wagen inmiddels. Van de meeste heeft hij nog wel een klein aandenken in huis. Net als foto’s. Die hangen thuis aan de muur. Wel in het trappengat op aandringen van zijn vrouw. “Vroeger gingen de wagens naar Saoedi-Arabië als ze bij ons klaar waren. Ik ben er daar nog wel eens één tegengekomen. Tegenwoordig worden ze zoveel mogelijk gerecycled. Ik weet nog niet welk aandenken ik ga bewaren van deze wagen. Ik denk de vlaggetjes.”