Ton van der Broek

Ton van der Broek - Project Engineer

“Ik vind graag zelf het wiel uit.”

Hoogstaande technische oplossingen met circulair gedachtegoed als basis. Het technische vernuft van duurzaamheid. In een notendop is dit de call of duty voor Ton om de circulaire economie van de tekentafel op te tillen en naar de fabriek te brengen. “Zonder techniek kun je niet duurzaam zijn.” En dit betekent lange uren achter de tekentafel, eindeloze testen, aanpassingen en pilots totdat die ene geniale gedachte door je brein heen flitst: ‘Zó gaat het werken.’

“Ik wil graag zelf het wiel uitvinden. Dat ziet er dan ook anders uit dan het standaardwiel”, zegt Ton stellig. Dit laatste is inmiddels wel duidelijk. Ton was betrokken bij het ontwerpen van de testinstallatie voor BlueAlp, dat een geheel nieuwe technologie heeft ontwikkeld om van plastic weer olie te maken. “De BlueAlp-techniek richt zich op de plastics waarvan recycling economisch niet haalbaar is. Dit plastic zou uiteindelijk in de verbrandingsoven of in sommige landen op eindeloze afvalstortplaatsen eindigen.” Als afgestudeerde in Duurzame Energie Technologieën aan de TU Delft kon Ton kiezen voor een grotere werkgever van goede naam en faam. “Maar ik wilde geen nummer zijn, had een drive om veel en snel te leren en verantwoordelijkheid te pakken bij een persoonlijker ingesteld bedrijf. Tegelijkertijd zocht ik een breed speelveld in de toepassing van duurzaamheid in energietechnologieën. Dit alles vond ik bij Petrogas. Van tekentafel tot productie: ik ben overal bij betrokken.”

Een opdracht luidde: ontwikkel en bouw een pilotinstallatie voor een CO2-separation unit als onderdeel van een groter project, om synthetische nafta (een mengsel uit de olieraffinage) circulair te produceren. Of in gewoon Nederlands: zorg ervoor dat er vanuit rookgassen weer brandstof geproduceerd kan worden. Ton en zijn team gingen aan de slag met een proof of concept (zie kader: Brandstof uit rookgassen). Als vervanger van fossiele nafta is de synthetische versie zuiverder omdat er geen zwavel in zit. Met dit product worden wij ook minder afhankelijk van olie. En nu? De  toepassing van deze techniek op grote schaal in de industriële sector kan significante positieve milieueffecten hebben. Grote fabrieken stoten wereldwijd immers te veel CO2 uit. “Opschalen dus”, als het aan Ton ligt. “Een toekomstbestendige technologie die aansluit bij het groeiende maatschappelijke besef dat duurzaamheid nu écht moet, daar ga ik voor!”

Bron: Mourik Jaarbeeld 2017

 

Contactgegevens

Petrogas Gas-systems B.V.

+31-182 565 395
Alle contactgegevens