Janko Reijntjes

Janko Reijntjes - Allround lasser

“Orbitaal lassen: daar gaat mijn hart sneller van kloppen."

Aanschouw hier een vakman 2.0. Techniek heeft geen geheimen meer voor hem, maar zijn enorme drive om zich te blijven ontwikkelen en zijn honger naar kennis en nieuwe skills brengen hem naar de hoogtepunten van revolutionaire innovaties in zijn vakgebied. Een gezonde ambitie spat van hem af: “Ik wil de beste zijn in mijn vak!”

Zijn niet aflatende motivatie en behoefte aan afwisseling voerden hem naar Curaçao, Mexico, Sicilië, India en Noorwegen. Onder de vleugels van Mourik heeft hij daar mooie klussen geklaard. Lassen met perslucht, probeer het maar. Vakwerk in het kwadraat, voor minder doet Janko het niet. Toen hij in 1995 in dienst kwam bij Mourik, heeft hij dan ook alle denkbare lascertificaten behaald: deze allround TIG-lasser last met hetzelfde gemak aluminium of roest- en hittevast staal (P5). Zijn tikkeltje onrustige geest zorgde ook voor een onderbreking van zijn loopbaan bij Mourik. Na een jaar keerde hij terug naar ‘zijn werkfamilie’: het gras was niet groener aan de overkant. Gelukkig had Mourik een nieuwe uitdaging voor hem in petto: als voorman had hij directe contacten met de klant op locatie en stuurde hij een team aan.

De verschuiving van fysieke naar gerobotiseerde arbeid is al langer een trend in de industriële branche, waar Mourik sinds de jaren 50’ van de vorige eeuw kind aan huis is. Maar nog nooit was de automatisering zo vergevorderd. “Ik ben nu meer programmeur dan lasser, maar kan mijn vakkennis nog steeds goed verwerken in het instellen van lasprogramma’s.” Janko is tevreden met deze nieuwe  stap: “Hier versmelten als het ware mijn nieuwe en oude kennis en kunde.”

Er zijn legio voordelen. Het werk is fysiek veel minder zwaar en je kunt bijzondere materialen lassen, bijvoorbeeld voor gebruik in de voedingsindustrie. De lastemperatuur is aanzienlijk lager. De materiaalspanning en dus de kans op beschadiging is daardoor veel kleiner. Energie-efficiëntie, veiligheid en continuïteit van het lasproces zijn de overige wapenfeiten. “En laten we eerlijk zijn,” sluit hij af met een brede glimlach, “het oog wil ook wat. Het resultaat bij orbitaal lassen is echt een plaatje om te zien.”

Bron: Mourik Jaarbeeld 2017

Contactgegevens

Mourik Services B.V.

+31-10-296 54 00
Alle contactgegevens