Mourik Infra presenteert eerste productinnovatie voor project Sterke Lekdijk

27 september 2021

Op woensdag 8 september presenteerde Mourik Infra B.V. het Prolock Delta Filterscherm. Dit vond plaats op de test- en ontwikkellocatie bij Mourik Techniek. Het scherm is oorspronkelijk ontwikkeld als kunststof damwand door Profextru B.V. Samen met Profextru heeft Mourik Infra dit product door ontwikkelt tot een geperforeerde versie van dit product wat als filter dient. Het is een innovatieve oplossing tegen het wegspoelen van zand onder de Nederlandse dijken, het zogenaamde piping.

Het Prolock Delta Filterscherm is de eerste concrete productinnovatie in het project Sterke Lekdijk als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Bij een succesvolle doorontwikkeling wordt de techniek in 2023 als eerste toegepast in het deelproject Salmsteke over een lengte van 1200 meter.

De bijeenkomst was georganiseerd voor de betrokken partners en geïnteresseerden. De opkomst was groot, Gerwin van der Hoek heette alle aanwezigen welkom, Kees Scheer en Vasco Veenbergen gingen uitgebreid in op het ontwikkelproces van de techniek. Hierna was het tijd om de schaalproeven van dichtbij te bekijken onder een toelichting op het proces van Erwin van den Boer.

Binnen het project Sterke Lekdijk wordt gewerkt in een Innovatiepartnerschap. Doel is om innovaties door te kunnen ontwikkelen, deze kennis te delen en toe te passen in de verschillende projectgebieden.

Over het Innovatiepartnerschap Sterke Lekdijk
​​​​​​​Het Innovatiepartnerschap bij project Sterke Lekdijk is een unieke samenwerking tussen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en innovatiepartners Mourik Infra, Van Oord en de combinatie Lek-ensemble (Heijmans Infra, GMB Civiel en de Vries & van de Wiel). Innovatiepartnerschap is een nieuwe manier van samenwerken aan projecten die vragen om innovatieve oplossingen op het gebied van techniek, proces en sociale innovatie. Meer over deze vorm van Europees aanbesteden en het project Sterke Lekdijk: www.hdsr.nl/sterkelekdijk.