Ongebruikelijk transport in de Botlek

21 december 2012

Op 15 december 2012 vond voor de eerste maal een transport over het water plaats direct vanaf de Mourik vestiging in de Botlek. Mourik Services B.V. liet een complete ingerichte module voor een fabrieksinstallatie over water vervoeren vanaf haar terrein aan de Nieuwesluisweg naar het terrein van LyondellBasell Botlek, enkele kilometers verderop. De gunstige ligging van het Mourik-terrein langs het Hartelkanaal maakte dit onalledaagse transport mogelijk.

Voor het transport is de module met een zwaar-transportcombinatie vanaf het Mourik-terrein aan de Nieuwesluisweg naar de oever van het Hartelkanaal gereden, een afstand van slechts 200 meter. Daar werd de constructie met een drijvende bok van de zwaar-transportcombinatie gehesen en hangend in de takels overgevaren naar het terrein van de klant aan de Seinehaven. Vanaf de loslocatie is de module op de zwaar-transportcombinatie naar zijn uiteindelijke bestemming vervoerd. Vervolgens is de module met een 650-tons kraan op de door Mourik aangebrachte fundatie geplaatst. Na plaatsing wordt de module aangesloten op de bestaande fabrieksinstallatie.

De bouw van de module maakt onderdeel uit van het Ethers Purity Improvement Project wat Mourik Services B.V. uitvoert in opdracht van LyondellBasell. In de  module zijn een toren, twee warmtewisselaars, een vat, leidingen, elektrische componenten en instrumentatie aangebracht. Bovendien is de module op de prefab locatie al voorzien van isolatie en fireproofing.